Koh Tao

Klev upp helt sjukt tidigt imorse, kl 05 narmare bestammt. Buss (6 timmar) mot Chumphon och bat (2 timmar) vidare till Koh Tao. Det blaste ganksa mkt och den lilla katamaranen som vi akte med skumpade en hel del.. och darmed manga blev sjuka (jag klarade mig fint).

Bangkok var en nice stad, bast sedan Hong Kong. Vi han med turbo kulturella aktiviteter, shopping pa nattmarknad, shopping mall, red light district och Imax bio.

Red light var en upplevelse.. men dock en liten besvikelse, vi fick inte hora ett enda av de mytomspunna ping pong ljuden. Mest fanns menyer over vad som fanns att tillga pa insidan av sexbarerna. Det fanns allt. En gata med tjejer och en med killar.

Vi nojde oss som manga andra att sitta pa en uteservering och sippa pa en och annan Singha.

Nu ar vi ganska langt i fran Bangkoks hektiska trafik. Koh Tao ska bli tillhallet ett par dagar framover, det blir dykkurser blandat med sol och bad.

Bilder fran Vietnam

Frendship Pass, Kina / Vietnam

Friendship Pass, gransen mellan Kina och Vietnam


Hanoi

Bro till Tran Quoc Pagoda i Hanoi, Vietnam

Nyarsfirande


Halong Bay

Halong Bay

Grotta i Halong Bay, Vietnam


Hue

Fran en Cykloburka i Hue, Vietnam


Hoi An

Japansk bro i Hoi An, Vietnam

Burn CD at here, Hoi An, Vietnam


Nah Trang

Muine Beach, Vietnam

Nah Trang, Vietnam


Dalat till Muine Beach

Forsta downhill pa vag till Muine, Vietnam

Lunchstopp pa vag till Muine, Vietnam

Djungel pa vag till Muine, Vietnam

Utmattad efter 80km pa cykel, sista 20km i motvind!

Muine Beach

Vy fran bungalow

Badpojke pa Muine Beach


Ho Chi Minh City (Saigon)

Torkat fran havet, Binh Thanh Market i Saigon, Vietnam


Buss till Phnom Penh

Slummrar en stund pa vag till Phnom Penh fran Saigon

Soluppgang over Ankor Wat

Kambodja var inte bara trakigheter. Vi hade fantastikt bra dagar i Siem Reap dar vi spanade in sjukt coola tempel under tva dagar, fick massage av seeing hands (blinda kambodjaner) och kakade god khmer mat. 

Det som man skall undvika ar att resa med buss, ta flyg eller bat.


Soluppgang over Ankor Wat

Himmel och helvete

Phuu! framme i Bangkok efter en sjukt lang bussresa fran Siam Reap. Resan till gransen som skulle ta ca 3 timmar tog istallet narmre 8! Dock gjorde vi flera 'fejkade problem stopp' langs vagen vilket vi trodde bussbolagen bara gjorde nar man akte in i kambodja. Den langa farden gick langs en vag som ibland bestod av sten och grus, ibland nagot som liknade asfalt och broar som man knappt skulle vaga ga over.

Hur som helst efter gransen gick det som en dans Thailandska bussar och vagar i klass med Europa, vi ankom Bangkok en aning slitna efter tot 14 timmars resa.


Soup of hell and close encounter with monks

Istallet for att aka moto och kolla pa en massa gamla byggnader tog vi en vandring i Battambang. Aventyret nadde kanske sitt klimax runt lunch da Nicklas visade vagen till vad som skulle bli en 'soup of hell experience'. Val inne pa restaurangen, som forovrigt inte hade blivit besokt pa hundra ar, fick vi i vantan pa maten ett mkt narganget sallskap av ett gang med fanatiska duvor.. som var stora som svanar. Nar maten val kom in bestod den i vad som endast kan efterliknas diskvatten med kyckling som korts genom en dokumentforstorare. Hur som helst lyckades vi smita fran bordet och betala utan att de markte att vi knappt petat i maten.

Bro i Battanband

Hur som helt sa lyckades vi aterhamta oss fran denna upplevelse och fortsatte promenaden. Vi korsade floden och begav oss ut pa 'landsbyggden' som borjade strax efter bron.

Hundar

Bland grisfarmar, hundar, kalvar och hons fann vi ett gang munkar som kollade pa tv. De satt strax intill stadens kloster. Vi fortsatte forbi men pa tillbakavagen stannade vi och pratade lite med en munk. Han pratade helt ok engelska och var till en borjan ganska blyg. Vi bytte e-postadress och sedan fragade han om vi ville se klostret.

Pen

Pen som munken heter visade oss runt och vi pratade med han och hans klasskompisar i sakert dryga 2 timmar. De pluggade pa klostret och hade alla ca 2 ar kvar av high school sedan vantade univeritetet i Pnhom Phen. For de som kunde betala 300 $ per ar. Han hoppades pa att studera business economics och sedan jobba i den privata sektorn. De pratade alla om hur korrupt landet var och att de inte ville tjana staten.

Vi sade adjo till Pen efter han foljt oss tillbaka till bron.


Phnom Penh - Battambang

Inte utan en kannsla av vemod lamnade vi Vietnam bakom oss. Vi ankom huvudstaden i Kambodja efter en helt ok bussresa och en smidig gransovergang. Phnom Penh visade sig vara en ganksa revlig stad.. dock helt vansinnigt varmt. Vi bodde vid Lake Side med uteplats over vattnet.

 

Guest house Phnom Penh, Kambodja

Rummet var inte mkt att hanga i granen, faktiskt de samsta hittils. Vi stannade bara over natten och runt lunch bar de av mot Battanbang. Efter dryga sex timmars skumpande var vi antligen framme. Solen borjade ga ner och temperaturen mkt mer behaglig.

Battangbang, Kambodja

Imorgon vatar forhoppningsvis en tur med motorcyckel efter att vi spanat in staden.


Nya bilder

Antligen gick det att ladda upp lite bilder pa bloggen. Hoppas det inte ska vara lika krangligt i fortsattningen. Uppkopplingarna har ar helt otroligt sega.

Imorgon Phnom Penh

Resan har nastan natt halvvags. Imorgon lanmar vi Vietnam bakom oss. Det blir inte en tur genom mekongdeltat, vi tar istallet en expressbuss till Kambodja och Phnom Penh.

Nere i tunnlarna

Idag var vi pa en resa i Disneys tecken, vi besokte VC tunnlarna norr om HCMC, helt fullpackat med folk och inte direkt sa mkt att se. Vi fick iaf se en mkt speciell propagandafilm om hur duktig den Vietnamesiska girillan var pa att doda Amerikaner. Vi traffade iaf ett gang med svenskar som var hyffsat trevliga. Och vi fick krypa ett 50-tal meter i tunnlarna.

Sista kvallen har i HCMC gjorde vi ett kort besok i China Town och sedan Italiensk mat runt hornet pa hotellet.

Ankomst HCMC

Resan genom Vietnam borjar narma sig sitt slut. Igar ankom vi till HCMC en langt mkt mer trevlig stad an Hanoi trots att det bor fler manniskor har.

Dagen har spenderats pa gatorna i HCMC, lunch i en liten autentisk Vietnamesiskt restaurang med riktig chyrre mat for 8kr och med besok pa Reunification Palace, kanndes lite som ett besok pa Stockholms Slott dar man far sta utanfor rummen och titta in samt att mkt ar avsparrat for allmanheten. Byggnaden anvandes under kriget som hogkvarter och i bunkrarna under huset kunda man se taktikrum och radiocenter. 

Vidare bar det av mot War Museum inte en fullt sa trevlig upplevelse. Mycket bilder av krigets offer och av de som blivit drabbade efter kriget tog slut. Missbildningar osv till foljd av den kemiska krigsforingen.

Imorgon fortsatter resan i krigets spar, vi ska besoka Viet Cong tunnlar utanfor HCMC.

Dalat - Muine

Da var 80km avklarade pa sadeln. Idag akte vi mountainbike fran Dalat till Muine. Ja inte hela vagen men en bra bit, forsta stracken blev vi skjutsade i en minibuss sedan bar de av pa mountainbike. Genom ett helt fantastiskt landskap cycklade vi hur jakla lange som helst rakt uppfor. Efter att man slutat att hoppas pa att bakom nasta kron sluttar det utfor kom till sist slutet av berget.  Nu vanade 20min downhill hur gott som helst. Efter tva timmars cycklande var det dagt for lunch i en liten by uppe i bergen. Byn bestod av ett 50 tal hus/skjul dar det bodde nan minoritetsgrupp. Enkel picknick och off we go. Resan tog ca 6tim varav 4 tim pa sadeln. De sista 20km var kanske bland det jobbigaste jag gjort... motvind och hett som tusan, med benen fulla av mjolksyra kanndes det som jag ville ge upp i omgangar.

Mountainbike

Men resan var vard varenda krona och allt slit, vi fick se en fantaskisk bild av Vietnam utan turister och forsaljare.

Muine bestar mest av dyra resorter men vi hittade ganska snabbt ett rum for 12 $ per natt... ungefar 3m fran havet. Helt ok!

Vy fran bungalow

Dalat - Central Highlands

Nyss ankommna till Dalat. I Vietnam maste man stanna for paus 3 ganger for att klara av en bussresa pa 5 timmar. Forst kisspaus 10min och 40min senare 30min paus. Efter ytterligare en timmes resa var det dags for lunch 45 min. Antligen framme blev det incheckning pa hotellet, citywalk och frenesi pa godismarknaden. Slank bla med en flaska 20% 'jordgubbsvin' (smakade som hb med jordgubbssaft).
 
Hungriga efter bussresan gick vi till en restaurang for att kaka det varsta hittils, kanske det ackligaste pa flera ar, nogot som skulle vara file med pommes visade sig vara tunna skivor ljummet och halvratt kott med genomblota pommes. Maten skrapades at sidan och vi intog en ny restaurang.

I morgon ska vi cyckla mountainbike 90km till Muine. Vi startar 07.30 och vid 5 tiden ar det dags for andra omgangen av sol och bad.


Antligen sol & bad

Pa plats i Nha Trang och antligen sol och bad. Det har varit lite vaxladnde moln men varmt a gott sedan vi lamnade Hoi An. Resan hit blev lite jobbig, 11 timmar i en buss med ryggstod som rackte upp till halva ryggen. 

I onsdags hyrde vi en moppe och korde ca 5km norrut, till ett slags utomhus spa, badade i lerbad och varmt mineralvatten. Nybadade fortsatte vi sedan lyxen med en helkvall pa en fisk- och skaldjursrestaurang.Menyn bestod i bla grillade tigerrakor, hummer och hajfensoppa mm. Riktigt gott och svindyrt! Ca 6 timmar senare vaknade Markus och sa var det visst dags for forsta matforgiftningen.

Dygnet efter spenderade jag pa hotellrummet. Fy fan! Nicklas lag ute i solen medans jag hade feber osv. Eftermiddagen dagen efter borjar jag bli battre och vardfamiljen tycker lite synd om mig som ligger inne och ar sjuk, de kommer upp pa rummet med mat och pysslar om mig. Hur trevliga som helst.


Nha Trang e riktigt fint och trevligt men vi borjar trottna lite pa samma strand stannar ant en dag till innan vi aker vidare mot Dalat eller Muine.


Very cheap very fast...

Pa plats i ett mycket trevligare Vietnam, Hoi An, men fortfarande en del regn. Har ar trafiken och miljon betydligt lugnare. Vi har spanat in stans orakneliga skraddare och under formiddagen har vi bestallt en del klader. Far hoppas pa det basta kl 16 ar forsta provningen.
 
Pa vagen hit sa har Nicklas blivit av med massa pengar a jag har blivit av med min dagbok :(


Ösregn

Tagresan gick over forvantan och vi kom fram till Hue ca 3h tidigare an vantat. Hardslepper var helt ok. Har presic kakat en middag pa Tropical Garden dar vi fick in en mkt lustigt serverad forratt. Varrullar pa tandpetare som var instuckna in en urgropt annanas med ett ljus innuti. Tyvarr var inte kameran med.. attans. I morgon minibuss till Hoi An dar forhoppningsvis battre vader och skraddarsydda kostymer vantar.

Halong Bay

Da har man sett Halong Bay, dock inte lika glassigt som pa alla bilder man sett. Under vitern ligger molnen ganska lagt och klipporna som skjuter upp ur vattnet nastan forsvinner i diset. Vi overnattade pa baten som korde oss runt under tva dagar. Ikvall ar det dags att resa som backpackers. Vi har bokat in oss pa ett 14h nattag till Hue.. hardsleeper. Far se hur det gar.

Halong Bay

Sammanfattning 27-30 dec

Ska forsoka mig pa en kort resume...

Ons 27dec var det dags for ett nytt, denna gangen lyckat, forsok att ta oss upp till the Peak. Kon till Peak Tram var inte lika skrammade och ca en halvtimme senare kunde vyn over HK avnjutas fran ca 400m over havet.

Hong Kong

Tor 28dec frulle pa rummet.. sedan pendeln ut till Lo Wu for att passera gransen till Kina och staden Shenzhen. Planen var att shoppa billigt. Vi blev blasta! Med sorgsna miner beger vi oss tillbaka till trygga Kowloon och nog sagt om detta.

Fre 29dec Flyg till Nanning (ja vi ar for lata for 14h tag) fixar tagbiljetter till Pingxiang och hotell for natten. Redo for en kvall i Nanning beger vi oss ut  for att fa en bit mat och kolla in staden. Vi ar i princip de enda vasterlanningarna i stan.. val inne pa en restaurang blir vi uppvaktade av typ 10 servitriser som fnissar och forsoker hjalpa oss med den kinesiska menyn. Efter en stund kommer de pa att de maste jobba axa.. Vi gar en stund pa nattmarknaderna innan det ar dags for att sussa.

Lor 30dec (aven kallad helvetet) kl 08.00 gar taget till Pingxiang en trvlig tur pa ca 3 h vi traffar Andreas en finladssvensk fran Vasa. Vi bestammer oss for att gora resan ner till Hanoi tilsammans. En klokt beslut visar det sig. Resan blir ett kapitel for sig. Taxikillen som ska ta oss fran den Vietnamesiska gransen Frendship Pass ner till Lang Son kor oss halvvags dar han vill vi ska aka med hans polare i en minibuss. Vi blir ordentligt osams och efter en 15-20 min aker bussen och han gar med pa att kora oss till Lang Son. Vi hoppar pa en buss efter en stunds strosande i denna i princip doda stad. Nu nasta bekymmer, priset till Hanoi visar sig vara ett annat an det vi gjort upp om. Detta uppmarksammas ca halvvags nar busskillen vill ha betalt. Vi vagrar betala det nastan dubbla priset.. men efter en stunds tjaffsande och hot om att de ska slappa av oss betalar vi anda (ca 20kr for tre pers).. men men :)

Framme i Hanoi och vi sager adjo till Andreas och beger oss ut i gamla stan (Old Quarter) for att hitta ett hotell. De flesta verkar vara fullbelaggda, klockan ar visserligen nastan 20.00 och det ar dagen innan nyar. Vi finner ett dugligt efter en stunds letande och checkar in for tva natter.